de Bibliotheek Oudewater

De vestiging van de Bibliotheek Het Groene Hart in Oudewater bood met z’n verfrissende en moderne uiterlijk in 2019 bezoekers de kans om de gehele collectie met een fijn gevoel te verkennen. De Bibliotheek in Oudewater bood naast de collectie nog veel meer: zo hangt er op de 1e verdieping altijd een beeldige fototentoonstelling en werden er meerdere Klik & Tik cursussen gegeven aan mensen die hun computer, tablet of telefoon willen leren kennen. Ook kwamen er bezoekers voor activiteiten die de hersenen en lachspieren van kinderen stimuleerden.
 
De Bibliotheek in Oudewater werkte wederom samen met lokale organisaties en individuen om bij te dragen aan de ontwikkeling van de lokale bevolking. Daarnaast deelt de Bibliotheek in Oudewater het pand met 3 scholen en een buitenschoolse opvang. Ook in 2019 was dit een mooie samenwerking

  • Leerkrachten en leerlingen van Immanuelschool kwamen gemiddeld 1 of 2 keer langs per maand en leenden 20-30 boeken per pas.
  • Leerkrachten en leerlingen van St. Jozef kwamen gemiddeld 2 of 3 keer langs per maand en leenden 20-30 boeken per keer.
  • Leerkrachten en leerlingen van OBS de Schakels kwamen gemiddeld 2 of 3 keer langs per maand en leenden ook 20-30 boeken per keer.
  • De buitenschoolse opvang Yellowbellies bestelden regelmatig themakisten voor de peutergroepen.

Tentoonstelling Herman de Man

De Bibliotheek in Oudewater toonde in 2019 de tentoonstelling over de schrijver Herman de Man. De schrijver, die zijn jeugd doorbracht in Oudewater, heeft in de periode tussen de beide wereldoorlogen het leven in de streek rondom de Hollandsche IJssel beschreven in een twintigtal romans, waarbij hij controversiële thema’s (jaloezie, gierigheid, bedrog, inteelt, zieltjes winnen, heerszucht, misbruik, armoede) uiterst subtiel onder woorden bracht. Eén van zijn romans, Het Wassende Water, werd verfilmd.
 
Tijdens de tentoonstelling konden bezoekers o.a. originele manuscripten, eerste drukken, bijzondere uitgaven, alsmede beelden uit het leven van de schrijver bewonderen.

Woordensoep in Oudewater

Met boeken kan je veel meer dan alleen lezen, je kan ook doen. Om de taalontwikkeling bij kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen benaderen wij boeken, lezen en leren vanuit allerlei hoeken. In Oudewater was een van deze hoeken ‘Woordensoep’. Bij binnenkomst in de Bibliotheek Oudewater ontdekten de kinderen dat er woorden uit boeken opgegeten zijn, wat was er gebeurd? Ze gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat handpop Sieb woorden en letters ontzettend lekker vindt, vooral de oo en o zijn favoriet. Met woordkunstenaar en poppenspeler Evelien Pullens brouwden de kinderen vervolgens zelf woordensoep: woorden uitknippen en roeren maar, net zolang tot er een zin uitkomt.

“Het prikkelt de fantasie en de kinderen gaan helemaal mee in het verhaal.”

leesconsulent

Wist je dat?

Als je van alle boeken die in 2019 in Oudewater zijn uitgeleend
een lange slinger maakt, je met deze slinger van
de Bibliotheek in Oudwater naar de Bibliotheek in Woerden
kan lopen (via Linschoten).

Contactgegevens

Kluwen 7
3421KW Oudewater
+31 (0)348562627

Openingstijden

maandag 14:00 – 14:30 uur (Zelfservice)
14:30 – 16:30 uur (Service-uren)
16:30 – 17:00 uur (Zelfservice)
dinsdag gesloten
woensdag 10:00 – 14:30 uur (Zelfservice)
14:30 – 16:30 uur (Service uren)
16:30 – 17:00 uur (Zelfservice)
donderdag 14:00 – 17:00 uur (Zelfservice)
vrijdag 14:00 – 17:00 uur (Zelfservice)
zaterdag 10:00 – 12:00 uur (Zelfservice)
zondag gesloten

Faciliteiten

• WiFi (gratis)
• Inleverbrievenbus